söndag 14 juni 2020

Skrivkursen kan du ta senare. Eller inte alls.

Skrivandet är en öm och sårbar process som föds ur ett tankefrö som kan härledas till en genuin åsikt, ståndpunkt eller ett minne. Det är ett utblottande tanke- och värderingskrig; oftast en strid mellan viljan att bli förstådd och rädslan att vara för tydlig. Om det är din dröm att skriva så menar du att det är din dröm att föda tankefoster, ge dem näring och sörja för dem som du sörjer för dina egna barn.



Skrivande handlar inte om skrivande

Med andra ord: stäng inte av huvudet. Du kommer behöva det. Och bry dig inte om ifall det blir en insändare, en novell, en post it-lapp på kylskåpet eller ett handskrivet linjerat A4-ark i papperskorgen. Om eller när det blir en bok kommer du att veta det.

Skrivande handlar inte om skrivande. Det handlar om tänkande. Och att acceptera tänkandet. Din penna är ditt kommunikationsverktyg. Träna på att släppa tankarna fria. Det är dem som avspeglas i ditt skrivande, och ju ärligare du är desto bättre skärpa får du i texten! Och våga låta pennan vila tills tankarna är mogna.



Två gyllene ägg

  1. Att vilja skriva och att vilja tjäna pengar på att skriva är två helt olika saker. Innan du förstår det kommer du inte få ur dig en ärlig rad. Om du behöver underlag räcker det att fundera en stund på distinktionen mellan handböcker och skönlitteratur; att skriva empiriska fakta kräver ingen djuplodande självreflektion. Skönlitteratur å andra sidan kräver det diktatoriskt. Det ena är lätt. Det andra är svårt. Vilket är lättast för dig.
  2. Skönlitteraturen kämpar, på grund av sin asociala natur, för sin överlevnad i medieålderns hypersociala era. Det får du helt enkelt acceptera. Men bara genom att göra det har du kommit över det vanligaste hindret av alla (ett hinder som till och med litteraturvetenskapen har svårt att erkänna). Om du drömmer om att skriva, läs litteraturvetenskap. Skrivkursen kan du ta senare. Eller inte alls.

Tips!

Har du svårt att fokusera? Skriv dina utkast för hand. Är du lika disträ som jag kommer det hjälpa dig kanalisera tankarna mycket bättre.

Skriv flera utkast! Jag måste i regel skriva tre, ibland upp till fem utkast av varje alster eftersom jag är så tankspridd. Visst kan jag få jackpot och sätta den på första utkastet, men det är sällsynt som ett norrsken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar